top of page

Ik ga op reis naar de cloud, en ik neem mee…

Vandaag schrikken KMO’s er niet meer van: de Cloud is een essentieel onderdeel geworden van hun bedrijfsvoering. Maar voor velen blijft de reis naar de Cloud nog onzeker. Hoe begin je eraan? En welke elementen moeten in je koffer zitten om van deze reis een succes te maken?CloudCom deelt graag de beste tips voor je reis.


 

TIP 1: VERTREK VANUIT DE BEDRIJFSVOERING

Bij het benaderen van de Cloud is een doordachte aanpak vereist. De behoeften van je bedrijf bepalen grotendeels de bestemming van je reis. De Cloud biedt oplossingen voor diverse uitdagingen en de mogelijkheden van hybride Cloudoplossingen zijn talrijk.


Maar wat past het beste bij je doelstellingen? Hoe belangrijk is continue beschikbaarheid, 24/7, voor je bedrijf in een snel veranderende markt? Wil je af van verouderde serveroplossingen? Wil je meer flexibiliteit om sneller te kunnen reageren op veranderende eisen of piekbelastingen op te vangen? Hoe snel moet je kunnen schakelen in een competitieve markt? Een duidelijk antwoord op deze vragen bepaalt je IT-strategie.

TIP 2: WEET WAT JE HEBT

Na deze zakelijke analyse volgt een inventarisatie-oefening: hoe ziet je IT-infrastructuur er momenteel uit? Is je technologie nog up-to-date? Ben je voldoende beschermd tegen cyberaanvallen? Welke toepassingen gebruik je en met welke externe partijen communiceren ze? Dit alles moet in kaart worden gebracht. CloudCom helpt je hier graag bij. Tijdens de Discovery-fase helpen we je bij het verkrijgen van een volledig overzicht van je IT-landschap. We brengen je infrastructuur, beveiliging en toepassingen in kaart.


Opteren we hierna om als eerste stap in de reis de bestaande omgeving te consolideren, dan staat CloudCom klaar om je te ondersteunen met een flexibele ontzorgingsformule. Dit omvat vaste permanente monitoring in combinatie met probleemoplossing op aanvraag. Dit kan de eerste stap zijn op je reis naar volledige ontzorging via een hybride Cloudoplossing.


Als je uiteindelijk voor die laatste optie kiest, zullen we samen een ideale reis uitstippelen richting volledige ontzorging in onze hybride Cloudomgeving. Sommige toepassingen kunnen worden overgezet naar de Cloud via een "lift en shift" aanpak, waarbij de applicaties ongewijzigd blijven. Andere toepassingen kunnen worden opgeschaald door ze te vervangen door externe clouddiensten.


TIP 3: KIES VOOR EEN GOEDE "REISVERZEKERING"

De overstap naar de Cloud vereist een landing zone die future-proof is. Houd er rekening mee dat je in de toekomst je reis wilt uitbreiden. De landing zone moet zowel robuust als flexibel zijn, zodat je alle opties openhoudt voor de snel veranderende eisen van je bedrijfsvoering, zoals groei, overnames en nieuwe markten. Er kunnen ook nieuwe technologieën opduiken die je niet had voorzien, zoals nieuwe BI-tools, AI of IoT, en je landing zone moet je in staat stellen daarvan gebruik te maken.


TIP 4: ZORG VOOR EEN PASSEND SLOT OP JE KOFFER

Deze reis is ook een uitgelezen kans om je beveiligingskeuzes te heroverwegen. Voor velen is dit een wake-up call, een bewuste herziening van wat nodig is en hoe het er momenteel voorstaat. Is dit nog in overeenstemming met de behoeften van je bedrijfsactiviteiten? De beveiligingsbehoeften verschillen sterk per sector, maar ook per klantenbestand en geografisch bereik. Wie klanten over de hele wereld bedient, zal andere beveiligingsmaatregelen moeten nemen dan iemand die lokaal opereert met een beperkt klantenbestand.


TIP 5: MAAK EEN GEDEGEN KOSTENANALYSE VAN JE REIS

Vaak krijgen we de vraag of de Cloud uiteindelijk duurder is dan het behouden van alles on-premises.


Ons antwoord is altijd hetzelfde: maak een juiste vergelijking.

Kijk niet alleen naar de kosten, maar weeg ook zaken af zoals schaalbaarheid, flexibiliteit, ontzorging en veranderende technologie. Je kunt altijd een positieve businesscase maken, ongeacht de richting die je kiest. Stel je voor dat je met je kinderen naar de supermarkt gaat, dan kun je er zeker van zijn dat de helft van de snoepafdeling in je winkelwagen belandt. Dit geldt ook voor je reis naar de Cloud: consumeer alleen wat je bedrijf nodig heeft.


TIP 6: ZOEK EEN GOEDE REISGENOOT/TOUROPERATOR

CloudCom ondersteunt al jarenlang klanten gedurende de hele reis, van analyse en implementatie tot support, beheer en volledige ontzorging. We vullen zowel het technische als het zakelijke plaatje in: we begrijpen wat de business nodig heeft en geven advies over wat technisch mogelijk is en wat niet. Zo kan de klant met een gerust hart slapen, zelfs als hun belangrijkste toepassing 's nachts wordt gemigreerd.

Comments


bottom of page