top of page

Een wachtwoord als beste oplossing op
Wereld Wachtwoord Dag?

Op de eerste donderdag van de maand mei worden wachtwoorden in de verf gezet. Het is vandaag dan ook Internationale Wachtwoord Dag. Het belang van sterkte wachtwoorden krijgt vandaag extra aandacht, maar zijn wachtwoorden wel de toekomst? 


Wachtwoorden – een haat-liefde relatie voor velen. Zó blij met de privacy die wachtwoorden brengen maar tegelijk zo een moeite om ze te onthouden. Dan moeten we het nog beginnen hebben over sterke wachtwoorden. 


Velen onder ons gebruiken vandaag een wachtwoord om hun computer, smartphone, tablet, enz. te beschermen. Toch blijft het verrassend dat niet iedereen hier gebruik van maakt. Online accounts bij bijvoorbeeld e-mail providers daarentegen verplichten hun gebruikers om een wachtwoord te kiezen, en soms direct al een sterk wachtwoord. Dit is op zich geen slecht idee gezien de hoeveelheid cyberaanvallen er tegenwoordig plaatsvinden.


Als wij zouden moeten kiezen voor het systeem van wachtwoorden dan kiezen we ook onmiddellijk voor het sterk wachtwoord systeem. Dit is een wachtwoord dat bestaat uit het volgende:


-    Minimaal 12 karakters
-    Zowel een hoofdletter als een kleine letter
-    Minimaal 1 cijfer
-    Minimaal 1 speciaal teken zoals @!*&#


Toch is onze eerste keuze iets helemaal anders dan wachtwoorden. Wij kiezen in eerste instantie voor multifactor authentication en dit simpelweg voor één reden; de veiligheid. Wachtwoorden zijn niet goed genoeg meer als bescherming tegen cybercriminelen. Cybercriminelen worden steeds slimmer en hebben steeds meer manieren om gebruikers in de val te lokken om bijvoorbeeld gegevens te stelen of om computers te infecteren. Slachtoffer zijn van bijvoorbeeld ransomware of gestolen gevoelige data zou rampzalig kunnen zijn voor veel bedrijven. 


Om op het veilige te spelen raden we altijd aan om met een vorm van multifactor authentication te werken. Dit is een alternatief voor de traditionele wachtwoorden en waarbij een gebruiker twee stappen doorloopt vooraleer succesvol in te loggen. Dit kan met bijvoorbeeld een Yubikey (een soort van USB sleutel dat in je computer past) waarbij de gebruiker a.d.h.v. de Yubikey en een persoonlijke pin kan inloggen. Anderzijds zijn er ook methoden met bijvoorbeeld de smartphone of via gezichtsherkenning om aan te melden. 


Naast de voordelen van de veiligheid is het gebruik van multifactor authentication heel gemakkelijk en is het probleem van verschillende wachtwoorden onthouden onmiddellijk opgelost. 

 

Multifactor authentication is tegenwoordig de norm geworden. Ben je geïnteresseerd in een vorm van multifactor authentication? Vraag het na bij je IT-provider of neem contact op met CloudCom via info@cloudcom.be. Wij geven je graag nog meer informatie mee! 
 

Hou je het liever nog even bij een wachtwoord? Zorg dan zeker dat het een sterk is met de kenmerken die hierboven vermeld zijn, pas het regelmatig aan en gebruik niet hetzelfde wachtwoord op iedere website.
 

noun_password_2631255.png
YubiKey-NEO-Keychain-720x720_700x700.jpg
Multifactor Authentication.png
bottom of page