Alert: Opletten voor een sextortion scam met ransomware!


Met ransomware wordt er steeds gebruik gemaakt van een chantagemethode door middel van malware. Met andere woorden, er wordt gevraagd om losgeld te betalen als je een bepaalde situatie in de hand wilt houden. In het verleden hebben we al gesproken over computers die geblokkeerd worden en enkel terug vrijgegeven worden bij het betalen van losgeld.


De nieuwste trend in het ransomware verhaal is een sextortion scam. Ook hierbij worden slachtoffers gechanteerd. Slachtoffers krijgen een e-mail dat zogezegd verzonden is van hun eigen account waarin staat dat de hackers de controle hebben over de computer en zowel foto’s als filmpjes gemaakt hebben van het slachtoffer op het moment dat die persoon naar pornografie keek.


In de e-mail is ook een link terug te vinden waarin het slachtoffer de beelden kan terugzien, of dat is toch wat de hacker het slachtoffer wilt doen geloven. In realiteit is de link eigenlijk een download link waarbij ransomware software geïnstalleerd wordt. Hierna zal de computer geblokkeerd worden en zal er gevraagd worden om een bepaald bedrag in Bitcoin over te maken naar het account van de hacker.


Sextortion scams worden gericht op zaken waarvan de meeste mensen zich over schamen moesten anderen het weten. Het is belangrijk om te onthouden dat de grote meerderheid van zulke scams vals zijn. Er zijn geen beelden gemaakt en er is geen controle over de computer.


Hieronder is een voorbeeld van de tekst die gebruikt wordt in de scam e-mail.
Indien je zo een e-mail zou krijgen is het best dat je het gewoonweg verwijderd om te voorkomen dat jij één van de volgende slachtoffers wordt.