Nieuws: Zijn cloudoplossingen goed voor het milieu?

Wakker worden en onmiddellijk denken aan zo groen mogelijk ondernemen is iets dat weinigen onder ons doen. Velen zullen toegeven dat ze niet geïnspireerd werden door ecologische motieven bij de opstart van hun onderneming. Toch, door de jaren heen, dwingt de tijdsgeest ons hier steeds meer bij stil te staan. Ook voor ons als IT solution provider is het belangrijk om stil te staan bij de voor- en/of nadelen van cloud-oplossingen t.a.v. de milieu- en klimaatuitdagingen. Het goede nieuws is dat het werken in de cloud reële, concrete voordelen biedt voor het reduceren van uw ecologische voetafdruk. Studies suggereren immers dat de voetafdruk tot wel 90% zou kunnen worden verlaagd, en dit door een mix van elementen: gebruikers kunnen van overal toegang krijgen tot gegevens (besparen dus op reistijd, benzine, …), servers worden efficiënter ingezet en softwaretoepassingen worden centraal i.p.v. lokaal geïnstalleerd waardoor lichtere (energie-efficiëntere) gebruikerstoestellen kunnen worden aangeschaft.  Hieronder enkele voorbeelden van cloudgerelateerde voordelen voor het milieu: 

Enkel de IT-resources die nodig zijn worden gebruikt Met cloud-servers gebruik je enkel hetgeen je echt nodig hebt. Bij lokale servers dient steeds een buffer te worden voorzien voor mogelijke groei, waar dus ook een grotere uitgave aan energie tegenover staat.

Datacenters staan meer achter het verantwoord recycleren dan lokale servers Datacenters hebben het voordeel t.o.v. lokale servers gezien daar het verantwoord recycleren van end-of-life materialen gebeurt met echte expertise en volgens de meest veeleisende standaarden in de sector. 

1/3 minder energie nodig bij cloud-servers vs. lokale servers 2% van de wereldwijde koolstofuitstoot resulteert uit IT gerelateerde activiteiten zoals ruimtevoorziening en temperatuurscontrole die nodig zijn voor lokale server-infrastructuur. Bij cloud-servers valt dit weg.

Energievoorziening lager dan bij lokale  servers De energievoorziening voor het hosten en beheren van servers is een essentieel aandachtspunt omtrent een rendabele werking. De kostprijs van de benodigde energie ligt gemiddeld lager dan bij lokale servers. 

Een centrale cloud-oplossing is ook voor nieuwe entiteiten Hierbij is niet telkenmale een vereiste voor nieuwe lokale server-infrastructuur, maar integendeel kan de centrale cloud-oplossing alle nodige expansie (of consolidatie) gradueel, flexibel en kostenefficiënt aan. 

Optimaal gebruik van fysieke servers geeft energetisch voordeel Het gebruik van “virtuele” servers laat toe om fysieke servers optimaal te gebruiken (meerdere virtuele servers kunnen draaien op 1 fysieke server), met ook hier een energetisch voordeel.

Bij CloudCom maken we gebruik van een hypermodern en betrouwbaar datacenter. Dit datacenter werd ontworpen en gebouwd met hoge energienormen en een langetermijndoelstelling waarbij er op termijn met 100% schone en hernieuwbare energie gewerkt wordt. Het datacenter heeft de ISO 50001 certificering behaald en certificaten voor het behalen van energienormen die ook van toepassing zijn op het gebouwencomplex. Wil je meer weten over groene energie of over onze cloudoplossingen op maat? Neem contact op met ons!