Nieuws: Verander Je Wachtwoord Dag 2019

Wachtwoorden – soms houden we van hen en soms haten we ze. Ongetwijfeld heb je

jezelf al in de situatie gevonden waarin je écht niet meer weet wat je wachtwoord is,

en na talloze pogingen geef je dan toch toe aan die “Ik ben mijn wachtwoord vergeten” link.

Je lijst van wachtwoorden begint op die manier te groeien waarbij de verwarring begint en je in de vicieuze cirkel beland waarin je steeds je wachtwoord opnieuw moet gaan instellen. “Ik ga één wachtwoord kiezen voor alles en ik het verander het nooit meer” denk je dan in je frustratie. Toch is het wijzigen van je wachtwoord geen slecht idee.

Op zondag 24 november valt dit jaar Verander Je Wachtwoord Dag. Wanneer je je wachtwoord wijzigt versterk je de beveiliging van je account. Indien je wachtwoord gestolen is geweest beveilig je je account opnieuw door een nieuw wachtwoord te kiezen. De meeste mensen hebben er trouwens geen idee van wanneer hun wachtwoord gestolen is geweest, waarbij het regelmatig veranderen van je wachtwoord te pas komt. Wil jij ook controleren of je wachtwoord gestolen is geweest? Surf naar https://haveibeenpwned.com/

Ook is één wachtwoord kiezen voor al je accounts geen goed idee. Stel dat je wachtwoord gestolen is hebben hackers toegang tot alle accounts. Probeer wachtwoorden te bedenken die je gemakkelijk kan onthouden per account, en dit liefst in de vorm van een sterk wachtwoord. 

Wat is een sterk wachtwoord? 

Een sterk wachtwoord bestaat uit een aantal kenmerken, namelijk:

-    Het bestaat uit minimum 8 karakters -    Er komt zowel minimum 1 hoofdletter als minimum 1 kleine letter in voor -    Er komt een speciaal teken in voor (!,*,%,@, …) -    Er komt minimaal 1 cijfer in voor

Als laatste kenmerk is het belangrijk dat het wachtwoord binnen een bepaalde termijn veranderd wordt. Een goede richtlijn hierin is elke 3 maanden.

Afstappen van wachtwoorden?

In de moderne digitalisering zal er stilletjes aan minder gebruik

gemaakt worden van wachtwoorden voor toegang tot zakelijke

diensten en bedrijfsgegevens. Dit zal vervangen worden door een

soort van multifactor-authenticatie met de gsm of met een soort van

sleutel zoals Yubikey. Steeds meer beveiligingsprofessionals zien het gebruik van wachtwoorden als een inefficiënte beveiliging en dit door het feit dat er steeds meer zaken van diefstal van inloggegevens plaatsvinden. Als gevolg is er een stijgende vraag naar een moderne en geavanceerde beveiliging. 

Zou je ook graag afstappen van wachtwoorden voor het inloggen op je bedrijfsgegevens? Neem contact op met ons om meer te weten over Yubikey of andere multi-factor authenticaties.