Nieuws: Red een leven door thuis te werken

Minder dan de helft van de Belgen die thuis kunnen werken doen dat effectief ook. Uit onderzoek van veiligheidsinstituut Vias blijkt dat er elk jaar 5 doden en 39 zwaargewonden minder zouden vallen moest één op drie Belgen geregeld van thuis werken. 


Dat België geen voorbeeld is in het concept thuiswerken is voor velen wel duidelijk. Niet meer dan één op zes loontrekkenden hebben al eens van thuisgewerkt en van deze personen is dat niet meer dan gemiddeld één keer per week. Volgens het veiligheidsinstituut Vias is het concept van thuiswerken bij de Nederlanders meer geslaagd en is er in België zeker ruimte voor verbetering.  Thuiswerken zorgt dat het verkeer ontlast wordt, het klimaat verbetert en dat er levens gered worden. Bijna de helft van alle ongevallen met gewonden gebeurt tijdens de spitsuren waardoor het verminderen van het aantal wagens tijdens de spits een positieve impact zou hebben op de verkeersveiligheid. Momenteel werkt 17% van de loontrekkenden van thuis. Als er dubbel zo veel mensen een dag van thuis zouden werken zouden we per jaar 25 miljoen kilometer autoritten besparen en zouden er minder ongevallen voorkomen. In totaal zouden er per jaar 5 doden, 39 zwaargewonden en 600 lichtgewonden verminderd worden. 

Bedrijven afgeschrikt?

Maar zelfs na het bekijken van de voordelen zijn bedrijven vaak niet helemaal overtuigd. Binnen veel bedrijven is er een schrik om om te gaan met een thuiswerk systeem. Vragen zoals “Welk administratief werk komt daar bij kijken?”, “Moeten wij daar een reglement voor uitschrijven?” en “Wie mag er wel en wie mag er niet thuiswerken?” komen steeds terug.  De angst dat er geen controle zal zijn over de werknemers die thuiswerken heerst ook nog steeds. Nochtans zijn er geen studies die aantonen dat de productiviteit zou dalen thuis. Managers moeten leren om hun werknemers te vertrouwen, maar het blijft een zaak die steeds in overleg moet gebeuren tussen de werkgever en de werknemer.  Momenteel wordt thuiswerken nog niet gezien als een noodzaak, maar naar mate dat de intensiteit van het verkeer toeneemt zal die noodzaak er ook zijn.  Bedrijven die geïnteresseerd zijn om thuiswerken mogelijk te maken voor hun werknemers nemen best eerst een kijkje naar de mogelijkheden die hun IT-infrastructuur aanbiedt. Vragen hierover? Contacteer gerust CloudCom voor meer informatie via info@cloudcom.be