Nieuws: 'No More Ransom' voorkomt 108 miljoen dollar aan losgeld

Ransomware, een vaker voorkomend probleem dat steeds gevreesd is door bedrijven en haar computergebruikers. Een oplossing waarbij ransomware voorgoed verdwijnt is er niet, maar voor sommige gijzelsoftware is er al een decrypt tool ter beschikking. 

Maar eerst – wat is ransomware ook alweer? 

Voor de lezers die al volledige kenners zijn omtrent ransomware: sla deze alinea gerust over. De kern van dit verhaal zit eigenlijk in de volgende alinea ;-) 

Ransomware is kortweg een chantagemiddel op het internet. Soms wordt het ook gijzelsoftware genoemd met de bedoeling om simpelweg losgeld te krijgen. Wanneer iemand slachtoffer is van ransomware ondervinden ze dat de gegevens op hun computer geblokkeerd zijn en dat ze die enkel terug kunnen bevrijden indien ze geld betalen, vaak via een complexe code. De gegevens worden geblokkeerd wanneer er malware gedownload wordt op de computer. Deze malware is afkomstig van een cybercrimineel die simpelweg zo veel mogelijk losgeld streeft te verzamelen. 

Heel vaak zijn bedrijven het doelwit van ransomware en vaak betalen ze, vol frustratie en tegenzin, ook het gevraagde bedrag om hun gegevens terug te krijgen. 

No More Ransom werkt actief tegen ransomware

In bepaalde gevallen is het niet meer nodig om een som geld te storten op de rekening van een cybercrimineel. No More Ransom werkt als publiek-private initiatief dat actief werkt om ransomware te bestrijden. De organisatie is beschikbaar in 36 talen en heeft de voorbije 3 jaar (m.a.w. sinds hun oprichtingsdatum) 3 miljoen unieke bezoekers aangetrokken uit 188 landen. 

No More Ransom werkt samen met Europol en de Nationale Politie alsook met securityleveranciers zoals McAfee en cloudspelers zoals Amazon Web Services.

In de 3 jaar dat ze actief zijn hebben ze 82 tools kunnen ontwikkelen om ransomware te decrypten, waarvan 14 in 2019 (tot nu toe). Met deze tools heeft No More Ransom 109 soorten gijzelsoftware kunnen ontcijferen en heeft kunnen voorkomen dat cybercriminelen aan 108 miljoen dollar buit konden maken. 

Eén van de grootste successen van No More Ransom is de decrypt tool voor de malware GandCrab. De tool is door meer dan 40.000 bezoekers gebruikt geweest en heeft naar schatting 50 miljoen dollar aan losgeld gespaard.

No More Ransom raad aan om niet de som geld te betalen. Door geld te versturen naar cybercriminelen bevestig je dat ransomware werkt en is er geen garantie dat je de decryptiesleutel zal krijgen. 

Bekijk zeker ook de website van No More Ransom voor meer informatie!


Beter voorkomen dan genezen

Met de tools van No More Ransom zijn heel wat ransomware slachtoffers geholpen, maar het is nog steeds beter om ransomware helemaal te voorkomen. Met deze 4 tips ben je alvast geholpen:

1.    Back-ups! Zorg voor een actief systeem dat kan voorzien in een herstel in het geval er een ransomware infectie zich plaatsvindt. Op deze manier wordt niet alle persoonlijke data vernietigt. We raden aan om een back-up in een clouddienst op te slaan waarin er automatisch back-ups gemaakt worden van de bestanden. Deze back-up komt ook van pas wanneer er per ongeluk een belangrijk bestand is verwijderd of moest er een probleem zijn met de harde schijf van de computer.

2.    Goede antivirussoftware: Om uw systeem te beschermen tegen ransomware is een goede antivirussoftware van uiterst belang. Een goede virusscanner kan het gedrag van een programma analyseren waardoor nieuwe virussen vroeg worden herkend. 

3.    Up-to-date software: Zorg dat de software op je computer up-to-date is en voer regelmatig updates uit. Het automatisch laten uitvoeren van updates kan zeker ook geen kwaad.

4.    Wees alert bij bijlagen: Open nooit bijlages afkomstig van iemand die je niet kent. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld facturen van bedrijven waarmee je geen zaken doet. Cybercriminelen versturen vaak valse e-mails die heel goed lijken op e-mails van bijvoorbeeld banken, winkels, etc. Door te klikken op een kwaadaardige bijlage of link kan er malware op de computer komen, wat kan leiden tot ransomware. 


CONTACTEER ADMINISTRATIE
CONTACTEER
SUPPORT
Sitemap
Yubico-Logo-Small.png
YubiKey-5-NFC.png

OFFICIEEL YUBICO RESELLER

Bedrijf

 ©  CloudCom BV         |          Zuidleiestraat 12 - 0b   9880 Aalter          |          BE0883620708    

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon