Nieuws: Nationale Telewerkdag 2020

Sinds maart dit jaar is de term ‘telewerken’ met een enorme sprong gestegen in populariteit. Als gevolg van Covid-19 werden bedrijven verplicht om zo veel mogelijk het werken van thuis in te voeren. Ondertussen is het terug mogelijk om vanop het kantoor te werken, al kiezen heel wat bedrijven om nog deels of volledig van thuis te werken.


Vandaag op 22 september is het nationale telewerkdag. Om dit te benadrukken zetten we de belangrijkste punten op een rij om geslaagd aan telewerken te kunnen doen.


1 - Communicatie

Om op een goede manier aan thuiswerken te doen is het belangrijk dat er een goede afspraken zijn met collega’s en leidinggevenden om regelmatig te overleggen over de werkzaamheden. Er kan bijvoorbeeld afgesproken worden om met een bepaald programma zoals Microsoft Teams te werken om videogesprekken in te plannen en berichten te sturen naar collega’s.


Het opstellen van een thuiswerk policy kan er voor zorgen dat de gemaakte afspraken duidelijk gekaderd zijn en steeds raadpleegbaar zijn voor alle medewerkers. De communicatieprocedure bij thuiswerken moet hierin dan duidelijk beschreven zijn.

2 - IT-ondersteuning

Het is uiterst belangrijk dat medewerkers zo veel mogelijk het gevoel krijgen dat het werken van thuis hetzelfde aanvoelt als het werken vanop het kantoor. Naast het vlot communiceren met collega’s is het belangrijk dat iedereen steeds beroep kan doen op hun IT-collega’s of IT-partner als er problemen zijn met een computer.


Ook het mogelijk maken van thuiswerken binnen een onderneming is een zaak waarover nagedacht dient te worden. Het werken met een cloudoplossing waarbij gebruikers op een gemakkelijke en veilige manier toegang hebben tot hun gegevens en programma’s is de meest eenvoudige manier om vanop verschillende locaties aan de slag te gaan. Een cloudoplossing moet samen met de werkgever goed geconfigureerd worden zodat er een oplossing gecreëerd wordt waarbij de werkgever steeds een overzicht heeft van welke gegevens gedeeld worden met wie en wat er eventueel veranderd dient te worden.

3 – Multifactor authenticatie

Wanneer je het werken van thuis vergelijkt met het werken vanop het kantoor is er op vlak van veiligheid een groot verschil. Het kantoor is uitgerust met een gecontroleerde IT-opstelling (denk aan een firewall en aan een virusscanner) om de computers te beschermen, maar thuis is deze uitrusting afwezig en is de computer nog kwetsbaarder.


Om de toegang tot je werkomgeving te beschermen is het gebruiken van een multifactor authenticatie uiterst belangrijk. Door hiervan gebruik te maken bevestig je bij het aanmelden dat het effectief jijzelf bent die aan het aan inloggen is. Bij een verdachte activiteit kan je de toegang weigeren waardoor cybercriminelen op deze manier geen kans meer maken.

Telewerken per sector

Hoewel het werken van thuis zó populair is ondertussen is het niet voor iedere sector evident. Telewerken is een interessante mogelijkheid voor beroepen die grotendeels gekoppeld zijn aan computerwerk, maar voor productieomgevingen en in de sector van bouw en industrie is telewerken moeilijker aangezien er heel wat activiteiten op locatie gebeuren.


Het thuiswerken lijkt niet snel te verdwijnen en is de moeite waard om extra aandacht aan te besteden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor telewerken binnen uw onderneming? Neem contact op met ons!


CONTACTEER ADMINISTRATIE
CONTACTEER
SUPPORT
Sitemap
Yubico-Logo-Small.png
YubiKey-5-NFC.png

OFFICIEEL YUBICO RESELLER

Bedrijf

 ©  CloudCom BV         |          Zuidleiestraat 12 - 0b   9880 Aalter          |          BE0883620708    

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon