Nieuws: Geen work-life balance,wel een flexibele werkomgeving


Tegenwoordig hebben de meeste mensen slechts een internet verbinding en een computer nodig om aan het werk te gaan. Hierdoor is het mogelijk om vanop verschillende plaatsen te werken, wat hedendaags steeds meer de tendens is.

Het werken in een 9 to 5 werkomgeving is ondertussen écht verleden tijd. De reactie daarop was de trend van het nastreven van een gezonde work-life balance. Dat het leven meer is dan enkel werken is voor velen vanzelfsprekend. Aanwezig zijn op de piano voorstelling van je kind, naar de tandarts gaan zonder verlof te moeten nemen en minder in de file staan zijn typische voorbeelden van waarom werknemers een work-life balance belangrijk vinden. Hoewel het concept wel klopt, is de benaming work-life balance niet helemaal accuraat. Wanneer je op het werk bent komt je privéleven weleens piepen in de vorm van een berichtje of een belletje van thuis en wanneer je thuis bent komt je werkleven weleens piepen in de vorm van een e-mail of een berichtje van je baas. Een balans waarbij de twee gescheiden zijn bestaat gewoonweg niet en daarom opteren we eerder voor de benaming flexibele werkomgeving i.p.v. work-life balance. Een flexibele werkomgeving legt een focus op het behouden van de productiviteit van de werknemers terwijl de aandacht op het privéleven niet verwaarloost wordt. Hoe wordt dit gerealiseerd? Concepten zoals flextime, hot desks en teleworking zijn al de rage om werknemers een flexibele werkomgeving te bezorgen. 


Flextime

Flextime of flexitime is een systeem met flexibele uren waarbij werknemers hun

beginuur en einduur elke dag mogen kiezen. Natuurlijk is het zo dat werknemers x-aantal uren moeten presteren per dag, maar of de werknemer begint om 8 uur en stopt om 5 uur of start om 9 uur en stopt om 6 uur is hun keuze. Door te werken met het systeem van flextime kunnen werknemers hun werkschema schikken naargelang de verplichtingen van hun privé-schema. Als je bijvoorbeeld je kindjes dient af te zetten op school om 8u30, kan je starten met werken rond 9 uur en stoppen rond 18u. Stel dat je naar de tandarts gaat om 5 uur kan je die dag beginnen rond 8 uur.


Hot desks

Hot desking is een concept waarbij werknemers geen vaste bureaus hebben, maar elke dag op een andere plaats aan het werk kunnen. Omdat de meeste werknemers tegenwoordig op laptops werken en alles in de cloud bewaard wordt is het perfect mogelijk om vanop verschillende plaatsen te werken en zeker vanop verschillende bureaus.  Hogere functies en managers hebben meestal wel een vaste plaats. 


Telewerken

Telewerken of thuiswerken is een concept waarbij werknemers op bepaalde, afgesproken, dagen van thuis of van een satellietkantoor werken. Van thuis werken zorgt voor minder file en meer flexibiliteit voor werknemers. Momenteel werken 1 op 3 werknemers af en toe eens van thuis, maar niet op regelmatige basis. In Nederland is thuiswerken een geslaagd concept waarbij veel werknemers ongeveer één dag in de week kunnen thuiswerken. Dat is waar België ook naartoe zou kunnen gaan.  Telewerken brengt heel wat voordelen met zich mee, alsook een paar nadelen. Als je voor de voordelen wel te vinden valt maar de mogelijke nadelen wenst te vermijden is een gestructureerd beleid essentieel. Breng het over als een manier van werken en niet als een gunst. Ook is het belangrijk om te beseffen dat niet iedereen kan thuiswerken. Hierbij speelt de jobinhoud, zelfdiscipline en wil van de werknemer een belangrijke rol alsook de geschiktheid van de werkomstandigheden (zoals een aparte bureau, snel internet, etc). 


Ook voordelig voor ondernemers

Het toepassen van flexibele werkomstandigheden is voor veel ondernemers een grote stap. Er heerst een angst dat werknemers gebruik zullen maken van de omstandigheden en dat er minder gewerkt zal worden. Toch zijn er onderzoeken die aanwijzen dat het werken met een flexibele werkomgeving de productiviteit van de werknemers doet stijgen en dat het de algemene werktevredenheid verhoogt. Het is bewezen dat werknemers die hun werkuren kunnen kiezen meer bereid zijn om extra uren te werken in tegenstelling tot de werknemers die een 9 to 5 werkstijl toepassen.  Het aanbieden van een flexibele werkomgeving geeft je bedrijf een aantrekkelijk, modern imago en geeft je werknemers de mogelijkheid om een goed evenwicht te vinden tussen hun werkschema en hun privé-schema. Ook zijn er in het algemeen minder ziektemeldingen en kunnen bedrijven sparen op vlak van woon-werkkosten en andere onkosten.  Ter conclusie, bij het creëren van een flexibele werkomgeving is het belangrijk om vertrouwen en verantwoordelijkheid te scheppen en om te streven naar een resultaatgerichte aanpak. Je werkt niet alleen aan de tevredenheid van je werknemers, maar ook aan het imago van je bedrijf.