Nieuws: Digitalisering een must voor kmo's

Belgische bedrijven genieten al de voorbije 3 jaar van stevige groei en van toenemende investeringsmogelijkheden. Ondanks de groei geven bedrijven toe dat het digitaliseren van hun bedrijf een grote uitdaging blijft. Dat blijkt uit cijfers van boekhoudsoftwarespecialist Exact die bijna 1.800 kmo’s bevroeg.

Angst om te digitaliseren

Terwijl Nederland koploper is in Europa op vlak van digitalisering lopen wij in België een heel stuk achterop. De sprong naar digitaliseren is voor sommige kmo’s nog te moeilijk. Ze houden belangrijke papieren in mappen en hebben geen online platform waarop klanten zich kunnen aanmelden. De angst om te gaan digitaliseren ligt voor een stuk bij het gebrek aan vertrouwen dat ondernemers hebben in de digitale wereld. Ook het omgaan met verandering speelt hierin een rol. 

Toch is het belangrijk om mee te zijn met deze trend en dat weten ondernemers diep vanbinnen wel. Ze beseffen dat er een grote kans is dat digitale concurrenten, die technologisch meer geavanceerd zijn, hen voorbij zullen steken en meer klanten zullen aantrekken. 

Voordelen van digitalisering

Door van digitalisering werk te maken ervaren ondernemers heel wat voordelen. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die aan digitalisering doen succesvoller en positiever zijn. Ze kunnen de strijd tegen de concurrentie beter aan en winnen genoeg tijd uit om verder te kijken naar vernieuwing. 

Volgens Forbes zullen bedrijven tegen 2020 voor 83% in de cloud werken. De verdeling tussen werken op publieke clouds en private/hybride clouds zou ongeveer gelijk moeten zijn. Bedrijven doen dit niet alleen als deel van hun digitale transformatie maar ook voor de beveiliging van hun data. 

Bedrijven die nog angstig zijn tegenover digitalisering pakken het best stap voor stap aan. Digitalisering hoeft niet moeilijk of groot te zijn. Het garanderen van simpele zaken zoals op elke locatie e-mails bekijken (zoals op de gsm) en facturen digitaal bewaren i.p.v. in een map is al een goed begin.