Nieuws: De nieuwe golf van ransomware in de kijker op Safer Internet Day

Vandaag op 9 februari is de 18e editie van Safer Internet Day. Dit is een wereldwijde campagne dat zich richt op een beter en vooral veiliger internet voor iedereen. Ook bedrijven kunnen hier hun steentje aan bijdragen door initiatieven en tips mee te geven aan hun medewerkers.


Bij CloudCom zetten we dit jaar op Safer Internet Day cybersecurity in de kijker. Cybersecurity omvat de bescherming van computers, servers, netwerken en gegevens tegen online aanvallen. Deze aanvallen zijn sterk gebonden aan het internet en kunnen het internetgebruik minder veilig maken.


Dat cybercriminelen de laatste jaren voor een sterke opmars van online criminaliteit gezorgd hebben is geen geheim. De start van dit jaar kende een nieuwe golf van cyberaanvallen en dat is geen toeval. Hackers kiezen momenten uit om extra actief te zijn voor gerichte aanvallen. Het kerstverlof is bijvoorbeeld een populair moment om phishing mails te versturen doordat er minder mensen aan het werk zijn. De collega’s die op dat moment wel aan het werk zijn kunnen minder snel navragen als een e-mail wel echt klopt. Ook door het thuiswerken kunnen collega’s minder snel een mail controleren. Het is het ideale moment om aan te vallen.


Ransomware aanvallen zijn één van de meest populaire methoden van cyberaanvallen bij hackers. Hierbij worden er phishing mails verstuurd met malafide software. Als deze phishing campagne succesvol is hebben de hackers slechts 2 uur nodig om het volledige bedrijfsnetwerk over te nemen en ransomware te installeren. Bedrijfsgevoelige data wordt versleuteld en medewerkers van het bedrijf worden buitengesloten van hun bestanden. Het bedrijf moet dan een som geld betalen (ransom) om terug toegang te krijgen tot hun bestanden.


Er wordt steeds aangeraden om de som geld niet te betalen want op deze manier winnen de cybercriminelen. Langs de andere kant voelen bedrijven zich verplicht om de som te betalen want elke dag dat ze niet kunnen werken kost hen ook geld.


Bij CloudCom nemen we activiteiten van cybercriminelen en specifiek phishing mails heel serieus. Wij vinden het belangrijk dat zowel iedereen van het CloudCom team als onze klanten phishing mails kunnen herkennen en kritisch kunnen omgaan met mails. Hiervoor versturen we elke 2 weken een phishing awareness mail met de nieuwste voorbeelden en enkele tips.


We hebben als continue doelstelling om onze klanten te ontzorgen op vlak van IT. Dit doen we onder andere door niet per uur te facturen omdat we overtuigd zijn dat de medewerkers van onze klanten ons moeten kunnen bellen zonder de vrees van een factuur. Wil je meer weten over onze ondersteuning? Laat het ons weten.