Nieuws: Dé survival guide om cyber ransoms te voorkomen

Cyber wat?

Je hebt het wellicht al horen vallen in het nieuws of een artikel zien verschijnen online.


Tegenwoordig zijn er organisaties die uw computer blokkeren en geld eisen als je alles terug wilt. Dat noemen we ransomware, maar wat is dat juist en hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt? Laten we beginnen bij het begin. Het internet brengt heel wat beveiligingskwesties met zich mee die enorm snel kunnen groeien. Eén van de snelst groeiende kwesties in de wereld noemen we cyber ransom. Dit zijn online bedreigingen waarbij organisaties gebruik maken van chantage om geld te ontvangen. We kunnen daar 2 variaties in maken, namelijk ransomware, waar je computer geblokkeerd wordt, en ransom denial of service (RDoS), waar er gedreigd wordt om een organisatie aan te vallen, tenzij er geld betaalt wordt.


25.000 ransomware aanvallen per dag

Volgens IT security solutions Quick Heal Security Labs zijn er in het derde kwartaal van 2017 meer dan 25.000 ransom aanvallen per dag voorgevallen. De aanvallers die hier achter staan werken voortdurend aan nieuwe aanvallen die meer zullen opbrengen via targeted attacks. Deze soort aanvallen zijn extra gevaarlijk omdat de aanvallers anoniem blijven terwijl ze maanden of zelfs jaren gegevens kunnen stelen zonder dat je het weet.

Er zijn bepaalde sectoren op wie aanvallers zich richten, namelijk:

  • Financiële diensten

  • Ziekenhuizen en gezondheidsorganisaties

  • Advocatenkantoren

  • Scholen

  • Internet of things (zoals domotica-systemen, uw auto, sportsensoren, …)


Bescherm jezelf!

Nu is het zo dat aanvallers specifiek op zoek gaan naar slachtoffers die gekenmerkt zwak en niet-opstandig zijn. Het kan zijn dat je helemaal geen idee hebt of je er sterk of zwak voor staat, maar er zijn wel een aantal acties die je kan ondernemen die zorgen dat je beschermt blijft tegen aanvallers. Deze acties vormen onze top 3:

  1. Bescherm jezelf tegen ‘availability attacks’: proactief instaan voor de beveiliging van gevoelige gegevens en documenten. Veel bedrijven besteden dit uit aan security initiatieven, maar het blijft belangrijk om zelf af en toe alles op te volgen en prioriteiten op te stellen.

  2. Bereid jezelf voor op ‘encrypted attacks’: zorg dat je alle versies van SSL en TLS ondersteunt en werk met een online gedragsanalyse om verdachte web bezoekers te isoleren.

  3. Bescherm de middelen die via content delivery networks (CDN) werken: CDN worden vaak gebruikt door bedrijven voor online applicaties, maar kunnen ook benut worden door aanvallers om nieuwe aanvallen te creëren in het bedrijf. Bij het gebruiken van CDN’s is het dus uiterst belangrijk om extra security maatregelen erbij te halen.