Nieuws: Cybercriminaliteit, Belgium's #1 threat


Een aantal hoge cijfers en daarom ook een steeds groeiende belang om bedrijven te informeren rond cyberaanvallen. 65% van Belgische bedrijven ervaarden de voorbije 2 jaren economische criminaliteit. “Welk soort criminaliteit?” hoor ik je al denken. Eigenlijk gaat het over het handelen om een financieel voordeel te verkrijgen door gebruik te maken van een valse schijn. Denk maar aan bijvoorbeeld ransomware waarbij computers geblokkeerd worden en geld geëist wordt. 

Op vlak van aanvallen kunnen we spreken van verschillende soorten, maar wij gaan ons enkel richten op de meest voorkomende, namelijk cyberaanvallen of cybercriminaliteit. In België alleen waren cyberaanvallen met 53% de meest voorkomende aanvallen. Ongeveer de helft dus. De resterende 47% kunnen we koppelen aan verschillende zaken zoals fraude door consumenten, corruptie en boekhoudkundige fraude, maar dat is een verhaal voor een volgende post.


Cybercriminaliteit

Terug naar cyberaanvallen dan. Cyberaanvallen staan lang niet meer in de kinderschoenen. Aanvallers van vandaag zijn al even professioneel als de bedrijven die ze aanvallen met als gevolg dat ze steeds frequenter en met steeds grotere gevolgen aan de slag kunnen gaan. Aanvallers kunnen vanop elke locatie in de wereld aanvallen lanceren waardoor België machteloos staat om hier regels rond te vormen.  Om aan cyberaanvallen te doen wordt er gewerkt met bepaalde technieken. In België kunnen we opmerken dat de 3 meest voorkomende technieken phishing, malware en netwerk scanning zijn.


Beter voorkomen dan genezen

Jaarlijks geld kwijtspelen als een gevolg van cyberaanvallen is iets dat geen enkel bedrijf wil meemaken. Maar toch komt het voor. 55% van Belgische bedrijven maken gebruik van een cybersecurity programma's, maar enkel 35% volgt dat programma ook op en trekken er conclusies uit.  Als eerste is het maken van een risicoanalyse een absolute must om cyberaanvallen te voorkomen. Het gebruiken van een security programma alleen is dus zeker niet voldoende aangezien aanvallers zo dynamisch handelen en nieuwe trends steeds opduiken.  Als tweede tip is het uiterst belangrijk om de juiste technologie te gebruiken om aanvallen te voorkomen. Het gebruik maken van de juiste technologie klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar het is gemakkelijker gezegd als gedaan. Technologie kan zowel een potentiële beschermer zijn als een potentiële bedreiging.  Technologie langs de ene kant blijft groeien en is tegenwoordig gericht op monitoring, analyseren en zelfs het aanleren en voorspellen van menselijk gedrag. Het wordt steeds meer geavanceerd en is in staat om aanvallen op tijd op te sporen. Langs de andere kant; bedrijven die te laat bepaalde technologie opnemen lopen het risico om achter te lopen op trends en om kwetsbaarder over te komen. Dit laatste zorgt dat aanvallers gebruik kunnen maken van de situatie en aanvallen kunnen organiseren op die bedrijven. 

Met dat aanvallers steeds professioneler te werk gaan blijft cybercriminaliteit een groot aandachtspunt voor bedrijven. Zorg dat je steeds op de hoogte bent van de laatste

technologische trends om cyberaanvallen en andere vormen van cybercriminaliteit te voorkomen.  Wens je nog meer informatie of wens je een CloudCom vertegenwoordiger te spreken over de online veiligheid van je bedrijf? Neem dan gerust contact op met ons en schrijf je vooral in voor onze alerts!