Nieuws: 72% van alle Belgen gebruikt slechts 1 wachtwoord

Iedereen kent gegarandeerd iemand die zijn of haar wachtwoord op een briefje schrijft en het aan de computer hangt. Het komt vaker voor dan je denkt, en dat niet alleen: driekwart van Belgen gebruikt maar één wachtwoord voor al hun online accounts. 


Het gebruiken van slechts één wachtwoord voor alle websites is een enorme risico en dus een heel slecht idee. Als dat wachtwoord gekraakt wordt is de deur naar al je online accounts geopend. Toch gebruikt volgens Axa Partners driekwart van alle Belgen maar één

wachtwoord voor hun accounts.

Dat het internet niet altijd een veilige plaats is zijn de meeste mensen zich toch bewust van.


72,6% van de Belgen vindt het vervelend als hun persoonlijke gegevens online komen te staan. Toch leest meer dan de helft, 59%, nooit een toestemmingsverklaring wanneer ze een

account aanmaken, en zo een account maken is snel gedaan. Denk maar aan je gegevens die gevraagd worden wanneer je de resultaten van die online persoonlijkheidstest wenst te zien. 


Een complex wachtwoord maken

Naast het feit dat driekwart van de Belgen slechts één wachtwoord gebruikt verandert 28,9% nooit zijn of haar wachtwoord. Het gevaar op hacking of op een datalek wordt hierdoor alsmaar groter.  Om te voorkomen dat je een gemakkelijk doelwit wordt online is het belangrijk om een complex wachtwoord op te stellen en deze elke 3 maanden te veranderen. Hoe maak je een complex wachtwoord? Hieronder 5 tips van CloudCom:  Tip #1: Kies een wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters en een speciaal teken (zoals _,-, @;!). Sommige websites verplichten je om dit te doen, anderen niet maar we raden aan om dit altijd toe te passen. Tip #2: Probeer bij elk account een wachtwoord te kiezen dat je kan koppelen aan iets. Bijvoorbeeld, voor Facebook kies je best een wachtwoord dat je aan Facebook doet denken.  Tip #3: Kies zeker en vast al niet de gemakkelijkste uitweg door varianten van eenzelfde wachtwoord te gebruiken. Katten123 gebruiken als wachtwoord voor Facebook en Katten1234 voor Gmail is echt uit den boze. Als hackers één wachtwoord kunnen achterhalen kunnen ze heel gemakkelijk alle andere wachtwoorden raden.  Tip #4: Verander uw wachtwoord regelmatig. Door om de zoveel maand een nieuw wachtwoord te kiezen maak je het hackers moeilijk om je wachtwoord te raden. Het is een kleine moeite die het zeker waard is! Tip #5: Behandel je wachtwoord als je onderbroek! Volg onze 3 gouden regels en je zit sowieso al op de goede weg!