Nieuws: De 5 meest voorkomende soorten phishing


Tegenwoordig zie je het steeds meer en meer; banken, financiële instellingen en bedrijven die waarschuwen voor valse e-mails of berichten die in hun naam de ronde doen.


Phishing kan je zien als het proberen te bemachtigen van gegevens om toegang tot bepaalde systemen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke accounts of bankrekeningen. Dit wordt gedaan door cybercriminelen die moeilijk traceerbaar zijn. Zij spelen vaak in op de actualiteit om hun boodschap zo geloofwaardig mogelijk te maken. Dit zijn bijvoorbeeld onderwerpen over uw belastingaangifte, een betaling van uw bank of een Coronacompensatie.


Cybercriminelen hebben niet één manier van werken maar maken gebruik van verschillende methodes om gebruikers in de val te lokken. Dit zijn de 5 meest voorkomende methodes die door cybercriminelen gebruikt worden:1. Telefonisch

Telefonische phishing gebeurt vooral bij particulieren en minder bij bedrijven. Deze manier van phishing is herkenbaar aan twee zaken: Er wordt altijd gevraagd naar persoonlijke gegevens zoals je gebruikersnaam en wachtwoord en er moet altijd dringend actie ondernomen worden. Een goed gekend voorbeeld hiervan is opgebeld worden door een medewerker van Microsoft over een dringende update voor je computer. Als je de beller hierin volgt zal je uiteindelijk malafide software installeren die jouw gegevens stelen of je computer op slot zet.


Zorg dat jij het niet ervaart! Weet dat Microsoft of financiële instellingen zoals een bank nooit zelf zullen bellen. Krijg je toch iemand aan de lijn (en soms met een duidelijk buitenlands accent), haak dan direct in.2. E-mails

Phishing e-mails versturen is de meest populaire methode gebruikt door cybercriminelen. E-mails kunnen namelijk gemakkelijk verspreid worden en kunnen hyperlinks bevatten. Door logo’s en opmaak van bedrijven over te nemen kunnen e-mails heel overtuigend overkomen wat het extra moeilijk maakt om ze te onderscheiden van ‘echte’ e-mails. Toch kan je een phishing e-mail herkennen als je goed kijkt. Vaak komt het afzenderadres helemaal niet overeen met het bedrijf van waar het komt en zijn er bijlagen of links toegevoegd die naar een volledig andere (en verdachte) website gaan.


Zorg dat jij het niet ervaart! Kijk goed naar de afzender van de e-mail en let heel goed op met bijlagen. Als je twijfelt contacteer je best het bedrijf zelf om de e-mail na te vragen.3. SMS-of WhatsApp berichten

Phishing in de vorm van een SMS wordt ook wel ‘smishing’ genoemd. Een populaire trend hiervan zijn berichten afkomstig van de bank. Cybercriminelen sturen een link door met als doel dat de lezer daarop klikt en zijn of haar persoonlijke gegevens invult en doorstuurt.


Zorg dat jij het niet ervaart! Een bank stuurt nooit een SMS of WhatsApp bericht. Twijfel je toch over de inhoud van het bericht? Neem zelf contact op met het bedrijf of de bank om hun identiteit te bevestigen.4. Applicaties op smartphones

Cybercriminelen ontwikkelen eenvoudige apps en zetten in de kleine lettertjes dat de gegevens die je bijvoorbeeld in de cloud hebt staan ook toegankelijk mogen zijn voor de applicatie. Met de informatie die in de cloud staat kan de cybercrimineel een nieuwe aanval creëren voor jouw contacten.


Zorg dat jij het niet ervaart! Installeer enkel applicaties waarvan je weet dat ze veilig zijn en lees indien je twijfelt de kleine letters vooraleer de installatie te voltooien.5. Samenwerkingsapplicaties

Cybercriminelen spelen in op het feit dat veel mensen op dit moment thuiswerken en digitaal samenwerken met hun collega’s a.d.h.v. bijvoorbeeld Teams of Zoom. Deze programma’s zijn voor veel mensen nieuw waardoor ze sneller geneigd zijn om op iets te klikken. Er wordt bijvoorbeeld een e-mail verstuurd met de link naar een document dat in Teams gedeeld is. Omdat dit nog zo nieuw is lijkt dit correct en wordt direct op de link geklikt.


Zorg dat jij het niet ervaart! Kijk met je muis (zonder te klikken!) naar waar de link verwijst. Twijfel je? Stel de vraag bij je collega!

De groei van cybercriminaliteit neemt alleen maar toe dus is het belangrijk om op je hoede te blijven. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Het zou weleens phishing kunnen zijn. Zelf kan je ook meestrijden tegen cybercriminaliteit door verdachte e-mails door te sturen naar verdacht@safeonweb.be.


Ben je geïnteresseerd in hoe je phishing aanpakt binnen jouw onderneming? Contacteer ons voor een gepersonaliseerde aanpak.


CONTACTEER ADMINISTRATIE
CONTACTEER
SUPPORT
Sitemap
Yubico-Logo-Small.png
YubiKey-5-NFC.png

OFFICIEEL YUBICO RESELLER

Bedrijf

 ©  CloudCom BV         |          Zuidleiestraat 12 - 0b   9880 Aalter          |          BE0883620708    

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon