Alert: 1,4 miljard gelekte wachtwoorden online

Ga naar de zoekmachine

Een online zoekmachine met 1,4 miljard wachtwoorden, waaronder meer dan 1 miljoen Belgische adressen, is gisteren (op 5 april 2018) gepubliceerd geweest op het internet. Hierdoor raden we aan om via de zoekmachine na te gaan of je ook slachtoffer bent, en om je wachtwoorden te veranderen.


De “bezorgde gebruiker”, die de naam Dogberry gebruikt, heeft zelf niet gehackt, maar heeft gelekte accounts vindbaar gemaakt in een zoekmachine. De wachtwoorden zelf zijn gestolen geweest van accounts uit sites zoals Dropbox, LinkedIn en Yahoo. De volledige lijst is ook te vinden in de online zoekmachine.


De wachtwoorden die te vinden zijn via de zoekmachine zijn maar gedeeltelijk leesbaar, maar op andere plaatsten op het internet zijn ze volledig gevonden geweest door ‘Dogberry'. Hierdoor raad de maker van de zoekmachine aan om meteen je wachtwoorden te veranderen.


Om op het veilige te spelen verander je best je wachtwoorden elke paar maanden. Maak een herinnering aan in je kalender of schrijf het op een post-it: wil jij het slachtoffer zijn van gelekte gegevens? Nee? Verander je wachtwoord!


Hoe maak ik een sterk wachtwoord?